Recept
Focaccia
Till brödet
· 50 g jäst
· 6 dl lättmjölk
· 1 ½ tsk salt
· ½ dl olivolja
· 4 dl durumvetemjöl (240 g)
· 9-10 dl vetemjöl (540-600 g)
Till garnering
· Olivolja
· Flingsalt (havssalt)
· Örtkryddor
· Rumsvarmt smör
Finfördela jästen i en bunke. Ljumma mjölken till 37 grader (fingervarmt). Häll den över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja, durumvete och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk i cirka 40 minuter.
Smörj en ungslångpanna med olivolja. Arbeta ihop degen i bunken och häll den direkt i långpannan. Tryck ut och platta till den med oljad hand så att den täcker hela långpannan. Jäs degen under duk i 35 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Tryck ner fingertopparna i den jästa degen på flera ställen. Jäs i ytterligare 5 minuter utan duk. Blanda smör, flingsalt och örtkryddor och lägg kryddsmöret i de små hålen i degen. Pensla med mycket olivolja och strö på flingsalt.
Grädda på andra falsen nedifrån i 20-25 minuter.