Recept

Passar på att bjuda på receptet. Det blir världens bästa bröd. Överdriv med oljan och saltet på garneringen och ta en mindre form så blir det bättre bitar. Jag brukar använda torrjäst, men då är det bara att ändra lite på ingrediensernas ordning i början.

Focaccia

 

Till brödet

·         50 g jäst

·         6 dl lättmjölk

·         1 ½ tsk salt

·         ½ dl olivolja

·         4 dl durumvetemjöl (240 g)

·         9-10 dl vetemjöl (540-600 g)

 

Till garnering

·         Olivolja

·         Flingsalt (havssalt)

·         Örtkryddor

·         Rumsvarmt smör

 

Finfördela jästen i en bunke. Ljumma mjölken till 37 grader (fingervarmt). Häll den över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja, durumvete och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk i cirka 40 minuter.

Smörj en ungslångpanna med olivolja. Arbeta ihop degen i bunken och häll den direkt i långpannan. Tryck ut och platta till den med oljad hand så att den täcker hela långpannan. Jäs degen under duk i 35 minuter.

Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Tryck ner fingertopparna i den jästa degen på flera ställen. Jäs i ytterligare 5 minuter utan duk. Blanda smör, flingsalt och örtkryddor och lägg kryddsmöret i de små hålen i degen. Pensla med mycket olivolja och strö på flingsalt.
Grädda på andra falsen nedifrån i 20-25 minuter.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0